LA CREMA MIRACULOSA

aloe

Al llarg de tota la història

Hem buscat l’eterna joventut

A falta de receptes miraculoses

Ens conformem en tindre bona salut

 

Hui he decidit contar-te

Un secret que tinc guardat

Una recepta que em va donar ma mare

Per que ningú t’endevine l’edat

 

En casa deus tindre una planta

Una àloe vera deuràs buscar

Espera a què la planta florisca

Les propietats de les fulles pots aprofitar

PicsArt_06-12-02.24.40

 

Talla-li a la planta un parell de fulles

Com les penques deuràs pelar

Renta-les amb un xorro d’aigua neta

El líquid groguenc cal llevar

 

Prepara el suc de mitja llima

I una cullera d’oli tin a punt

Les fulles, la llima i l’oli

Ara cal triturar tot junt

PicsArt_06-12-02.23.18

Obtindràs una crema caldosa

Pel colador hauràs de passar

Resultant una crema més fina

Que en el  frigorífic deuràs guardar

 

Rentat bé amb sabó la cara

Ara aplicat la crema que hem fabricat

En pocs dies si eres constant

T’asombraràs del bon resultat

 

No deixes mai que t’ angoixen

Les conseqüències que passe el temps

Aprofita cada minut de la vida

Compartint alegria amb la teua gent

 

 

 

 

 

 

LES PAPES ARTESANALS

240_F_110501792_qCBLiqqvut4l1u2C80xmi124YmLmMRJ3

Ja tenim l’estiu damunt, i mes enllà de la calor que ens espera, intentarem gaudir al màxim de l’estiu i d’eixes xicotetes coses que el fan pensar que tot açò val la pena. Com per exemple passar una bona vesprada amb la companyia dels amics, una cervesa fresqueta i un plat de papes.

Que no pots disfrutar d’un bon viatge, una aigua llimó  i un plat de papes

Que t’ angoixa la calor, orxata ben fresca i un plat de papes

A qui no li s’obri la gana al sentir el cruixir d’una papa, són l’aperitiu més demanat, sobretot a l’estiu,  que amb moderació no engreixa,  però és fa difícil menjar-se`n només una, a que si?

Hi han moltes maneres de tastar-les, amb un platet de faves bollides, amb unes olives, amb un grapat de cacau del terreno.

A la comunitat valenciana hi ha tradició familiar de papes artesanes que es resisteixen a ser marca blanca, papes DUSO és una d’elles.

papes duso_3

Creïlles de varietat agra són les més saboroses per a fregir, d’això en saben prou a papes DUSO.

papes duso_4

Papes DUSO és una empresa de fabricació d’aperitius de reconegut prestigi, que començà el seu camí als anys 80 i que hui en dia fan les papes com sempre les han fet, amb ingredients de primeríssima qualitat i amb eixe carinyo especial que caracteritza els productes artesanals.

papes duso_2

T’abellix?

I tu, amb què sols acompanyar un plat de papes?

TORRONS DE PANET

TORRONS PANET3

 

 

 

 

 

 

 

 

INGREDIENTS
1Kg de cacau molt
¼ de galleta ratllada
1 got d’aigua
¾ de sucre
Canella i llima
24 neules

TORRONS PANET 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ELABORACIÓ

Era tradició en ma casa
Quan aplegaven els dies de Nadal
Que ma mare preparara la massa
D’uns torrons que no trobaràs igual

He trobat la recepta de ma mare
Ben apuntada en un paperet
Per no perdre les costums de casa
Hui prepararem torrons de panet

Posem en un perol d’aigua
Al foc fem el sucre desfet
Meneja en cullera la mescla
Afegim a poc a poc els ingredients

Posa el cacau i les galletes
Canella al gust i llima ratllada
Aboca al perol si tens les mans netes
Ara mescla tot en una pasterada

TORRONS PANET 2
Banya amb un pinzell les neules
Que és com una hòstia exagerada
Posa-li al mig la pasta obtinguda
I fes com una coca ben plegada

Deixa que seque la neula
Pegant-li voltes de tant en tant
I disfrutaràs dels torrons de ma mare
Que sempre feia per Nadal

COM PLANTAR LA FAVA

faves

 

 

Qui guarda sempre té

És el que em deia mon pare

La llavor per l’any següent

En la pallissa sempre guarde

 

Ja s’acosta Tots Sants

Temps de sembrar faves

Aprofita la saó dels camps

I en colliràs a cabassades

 

Posa la llavor a remulla

Tot el dia en un poal

Ara busca una aixada

Hui sembrem faves al bancal

PicsArt_1445776425815

 

 

 

 

 

 

 

Pega només un colp d’aixada

Sense desfer el cavalló

No faces el clot fondo

Posa quatre faves i tapa’l-lo

 

Ara esperar que grillen

Birbar la terra i regar

Si tot va bé i no les furten

Bon grapat de faves podrem menjar

 

 

 

COM PREPARAR OLIVES XAFADES?

destacada

Hem passat l’estiu calorós

Acabem d’entrar en la tardor

Molts arbres perden les fulles

I les oliveres estan en el seu esplendorPicsArt_1444582118729

 

 

 

Collir-les dóna molta faena

Diuen la meua nora i el xicon

Collir les olives i xafar-les

S’ ha convertit en una tradició

 

Que no estiguen ni verdes ni madures

Deuen estar en el seu punt

El meu Josep cull les més baixetes

I jo intente collir les de més amunt

 

Busca una bona pedra

I una soca de taronger

Xafa l’oliva contra la soca

Una a una és com es deu ferPicsArt_1444582244457

 

 

En aigua posaràs l’oliva

Una vegada el tall fet

Per que no es faça negra

I rebutja la que tinga tocaet

 

Canvia l’aigua a les olives

Quatre vegades per llevar-li l’amargor

Busca ara el recipient on guardar-les

La pebrella li donarà tot el sabor

 

Molt important és preparar l’aigua

I encertar-li el punt de sal

La prova de l’ou és el secret

Per que mai la mescla isca malPicsArt_1444582293367

 

Mescla ara les olives xafades

Amb aigua bona de sal

Pebrella i fulla de garrofera

Són les brosses que se sol posar

 

Que bones són les olives xafades

En les bones ocasions solen acompanyar

Una paella, arròs caldós, all i pebre

En un bon esmorzar no poden faltar.

 

 

COM TRIAR UN BON MELÓ D’ALGER

melo d'alger_260

Hui hem aguantat un altre dia de ponent i encara en queden dos. Sempre s’ha dit que el ponent dura tres dies.

A mitjan vesprada a la meua nora se li ha ocorregut anar a comprar al supermercat.

– Au Josep anem a comprar en ta mare que en els supermercats sempre fa fresqueta propet dels iogurts.

A l’aplegar al supermercat i la meua nora rascar tots els pilars de l’ aparcament en el cotxe li dic.

  • Rebequeta ahí t’has deixat dos pilars per rascar, torna arrere.

Diu la meua nora:

  • Mientras yo compro el fiambre y el pescado, usted escoja la fruta.

I allà que anem el meu Josep, jo i un carro que va on li dóna la gana.

  • Josep ajuda’m en el carro que tot és encarar-lo a la fruita i ell se’n va directe a la beguda.
  • D’on trau esta gent la fruita? Les bresquilles verdes, els plàtans madurs, les pomes músties i les peres com a cudols. Busquem un melonet Josep a vore si l’encertem.

A l’arribar a la gàbia dels melons d’alger hi havien quatre triant-se el meló. Un el tirava a l’aire i li apretava el cul. L’altre li pegava voltes estiran-li el rabet.

Agarre un meló, li pegue dos carxotets, li mire la pell, el cul i dic:

  • 350gr. Roig sang i dolç com l’arrop. Poquetes pepites blanques i durador per a tres dies. El cul que és prou grandet ens dona entendre que el melonar es de peu de carabassera

Al sentir-me la gent que estava al voltant de la gàbia es formà una cua per que els triara jo un bon meló.

Tio Visantico triem a mi um bon melonet.

Maedeuuuu la que vam armar en un moment. Propines i tot li donaven al meu Josep.

En això que aplega una xicona d’eixes “templaes” amb un escot fins el melic i dos melons d’alger a les mans i diu:

  • Como ve usted mis melones tio Visantico?
  • Tranquil·la senyora que a simple vista i sense tocar-los ja li dic jo que qualsevol d’eixos dos melons que porta vosté estarà per a llevarse el sombrero.
  • Bon tamany, bon color i les pepites negres i tieses com un garrot.

Josep haurem d’anar a la paraeta dels iogurts que ací ja fa molta calor.

  • Açò està complicant-se Josep, posat les propines a la butxaca i anem a buscar a ta mare que el iaio ja està marejat de tant de meló.
  • Sense meló i en 25 € en propines ens en anarem a vore si la meua nora ja havía acabat.

Baixàrem a l’aparcament del supermercat i després de rascar en el cotxe tots els pilars que ens havíem deixat, la meua nora ens va dur a ca el meu amic Toni i en va donar dos melons del terreny d’eixos de llavor negra, eixos no fallen mai. En els diners de les propines comprarem anguiles per l’all i pebre.