EL PARE OUS

Hi ha a l’horta de València un llaurador anomenat Bertomeu.

Ell viu feliç i tranquil en una barraca on té una figuera, dos palmeres i un campet. Allí fa collites de bajoqueta, pimentons, creïlles, carxofes, cebes i xufes quan es la temporada.

Es conegut pels veins de les barraques del voltant el curiós galliner de Bertomeu, on les gallines son blanques i ponen ous de xocolate. Com Bertomeu no tenia xiquets, tots els dies repartia els ous de xocolate que ponien les gallines entre els xiquets del veïnat. La Barraca de Bertomeu sempre estava plena de xiquets que anaven a arreplegar els ous de xocolate per lo que els xiquets li tragueren, afectuosament a Bertomeu, el nom de “PARE OUS”.

ous de xocolate

Però dins de tota la tranquil·litat que es vivia en aquella casa, una cosa molt estranya i curiosa va ocórrer la nit d Nadal.

Una llum molt forta i encegadora es veia al campet.

Bertomeu en el mos en la gola va eixir espantat al campet a vore el que passava. Aquella llum tan potent havia torrat totes les carxofes.

Com pot ser que caiga un llamp si no hi ha tronada?

Es preguntava el pobre Bertomeu.

Trist, apesarat i al mateix temps espantat va continuar menjant l’ all i pebre que havia fet per sopar. Com estava sol i avorrit a les dotze ja dormia, quan el va despertar el soroll de les potes de Llucera, l’haca de Bertomeu que deuria estar tancada al graner. A l’eixir corrent fora de la barraca es va quedar molt sorprés.

Era l’haca Llucera que portava el carro amarrat. El carro anava a caramull carregat de regals de tot els tamanys. Les carxofes del campet havien tornat a brotar i de cada carxofera eixien dos o tres regals.

Una carta en la boca portava Llucera i que Bertomeu va llegir:

Per ser bona persona i honrat una faena el tinc d’ encomanar. Tu Bertomeu i la teua haca Llucera repartireu regals la nit de Nadal a tots els xiquets i xiquetes de València, repartint harmonia i felicitat.

Però alguna cosa tindràs de posar de la teua part. Carrega en el carro ous de xocolate del galliner. Un ou per a cada xiquet i xiqueta que durant tot l’any ha tingut un bon comportament. Per a poder suportar tant llarg viatge els xiquets deixaran una garrofa per a Llucera i menjar i beure per a tu.

Aquells que no s’han portat massa bé no els deixarem sense regal, però per conter de tindre ou de xocolate rebran un mondongo de l ‘haca que pel camí anirà amollant.

MONDONGO

I des d’ eixa nit màgica en la barraca de Bertomeu, el ”PARE OUS”, repartix regals ous i mondongos la nit de Nadal a totes les xiquetes i xiquets valencians.