GUISAT D’ABADEJO I FENOLL

Més llarg que una quaresma.

Quantes vegades has sentit esta dita?

 

Actualment gastem estes paraules per a referir-nos a alguna cosa pesada o que ens resulta fatigosa. I amb raó perquè la quaresma, que antigament es complia els quaranta dies, consistia entre altres coses en no menjar carn durant eixos dies, i la veritat, els que ja tenien poc on triar, damunt havien d’ abstindre’s de menjar carn, que era el que tenien més a la mà.

Per tant no era una celebració molt estimada per les classes populars, i la gent humil, que no podia permetre’s comprar peixos cars, va haver de tirar mà de la imaginació per a poder menjar en temps de quaresma.

El guisat d’abadejo i fenoll és un d’eixos plat típic amb molta imaginació per als dies d’abstiència de la quaresma, encara que hui en dia el temps de quaresma ha perdut la intensitat que tenia i que alguna gambeta que altra ens podem permetre, no hem de deixar perdre completament les tradicions.

Ingredients:

100 gr. De fenoll

4 trossos d’abadejo, un per cada ració.

250 gr. De faves tendres amb baina

50 gr. D’ alls tendres

50 gr. De bledes

4 carxofes

500 gr. De creïlles a daus

4 ous

1 ceba xicoteta

Tomaca triturada 6 cullerades

1 culleradeta de pebre roig

Sal

Oli

Aigua o caldo

 guisat de fenoll

Preparació:

Començarem sofregint la ceba picada en una cassola amb oli.

Quan comence a daurar-se la ceba afegirem les faves amb baina, els alls tendres i les carxofes.

Pega-li quatre rebolcons i posa-li la culleradeta de pebre roig.

Sense deixar que es faça massa el pimentó afegim primer la tomaca, l’aigua i un pessic de sal.

Quan l’aigua comence a alçar el bull toca ja posar la creïlla tallada a daus, l’abadejo, les bledes i el fenoll.

Deixem tapat el guisat que es faça a foc lent ben cuit, però sense passar-se perquè l’abadejo si es cou massa s’endureix.

Quan la creïlla estiga cuita es quan toca apagar el foc, però minuts abans afegirem una picada d’ametles, julivert i all.

A l’hora d’emplatar li afegim ou dur tallat per la mitat.

fenoll

El fenoll el podeu trobar fàcilment brotant-se pels marges i camps.

Les propietats del fenoll són moltes.

Dos tasses de caldo al dia, bullint fulles i floretes de fenoll el milloraran la vista.

En bafs es boníssim per a la pulmonia i els tronxos durs quan està espigat els pots gastar per adobar olives.

Les llavoretes bullides són boníssimes per augmentar la llet de les mares i per que roten els xiquets lactants.

Un plat amb elements bàsic de la alimentació senzilla, que es va crear per complir les obligacions divines i que hui el cuinem simplement per disfrutar.