QUI VA INVENTAR EL COP?

És època d’encanyar i el dissabte, que no fan escola, anàrem el meu Chusep i jo al campet a posar quatre canyes.

–      I perquè és posen les canyes, iaio?

–      Posem les canyes en les rames que estan carregades de taronges. Pel pes de les taronges la rama pot esgarrar-se. També per no deixar que les taronges toquen terra, ja que de l’ humitat de la terra es podririen. Després d’encanyar el iaio t’ensenyarà a fer un cop.

ENCANYAR

 

–      Que és un cop?

–      Un artefacte fet de canya per a collir les figues més altes.

–      Iaio jo a qui conec es a ROBOCOP.

–      Robocop sona que algú està furtant les figues.

–      Per a fer un cop se li fan dos talls a la punta d’una canya llarga. Li clavem una pedra forçant hasta que s’obri en forma de copa. Li lliguem un cordell per que la pedra no s’escape i tenim el cop fet.

–      I qui va inventar el cop iaio?

–      Ara que ho dius, la veritat és que no ho se però fora qui fora ho tenia d’ haver patentat. Segur que l’inventà un llaurador valencià cansat de pujar a la figuera i pegar-se-la de morros de dalt baix. És l’únic artefacte de la història de l’ home en companyia de la roda que no ha evolucionat des del seu inici. L’ home s’ha calfat el cap en com arribar a altres planetes, en crear vehicles cada vegada més ràpids, en inventar sistemes de comunicació molt sofisticats. Però ningú s’ha parat a inventar un altre sistema per a collir les figues altes. Aixina és que prepara la cistella i agarra el cop que anem a collir les poques figues que queden. Has de posar la canya tiesa, agarrar la figa en molt de carinyo i pegar-li un meneo hasta que el fas en ella. Ai mare que açò últim no sona bé.

–      Com dius iaio?

–      No res, no res, tu pessiga la figa i a la cistella.

 

CLIKLLARGDUSO