No hay productos en el carrito.
UNA SALMORRA PER A LLEVAR-SE LA GORRA

02
Oct
Res acompanya millor un esmorzar
Que una bona salmorra
Atén les indicacions
I t’eixirà per a llevar-te la gorra
Per a triar els ingredients
Procura que els productes siguen de l’horta
Pimentons, tomaques o bitets
Però que no siguen de mata morta
Perquè els pimentons no és facen molls
Tot depèn de quan els has collit
Si vols que tinguen cruixent el mos
Hauràs de collir-los a poqueta nit
Busca una gerra de boca ampla
Que siga de vidre o de fang
Les tomaques que estiguen verdes
I talla els pimentons a quarts
Prepara ja la salmorra
Mesclant l’ aigua i la sal
Conec una fórmula secreta
Perquè la mescla no isca mal
Posa un ou fresc a l’aigua
Anyadis-li grapadets de sal
I no deixes de fer-ho
Fins que l’ou quede surant
Que no falte el vinagre
Ves amb compte en la quantitat
Si la xorrà es masa llarga
El pimentó estarà avinagrat
Posa ara el caldo
Allò que li donarà vida
Pebrella, fulles de llimera
I rametes de sergioliva
Que tot junt repose una setmana
Fins que de verd passe a groguenc
Que algú no li agrade la salmorra
De veres que no ho entenc
La mida que me dona ma mare es de 9 parts de auia, 1 curta de sal i 2 parts de vinagre, afegir-li, alguna fulla de llorer, de llimera o de garrofer, un manoll de sarcholida i una rameta de pebrella.
No hi ha una recepta oficial. En cada casa es fa de de una forma diferent i cada u te el seu secretet.
Lo millor es que te la donen feta !!!!
jajajajajajaja
pa mi la pebrella ara te masa flor,dasi uns dies cuant aspolse la flor …..bona
Yo fax la medda del ou per psar la sa .una bona xorra d vinagre.fulla d llimera i un bonn grapat de pebrella acaba de tallar de la montaña ….y q es donen pimentons..
La mida de la sal la dona el ou, ho has explicat molt bè, molt gracios i molt artista, perfecte. Les fulles de garrofer i de llimera son per a que no es torne babosa la salmorra, i ademés de tot lo que has explicat, jo li tire el suc d’una llima (o dos si son menudetes), dos fulles de llorer i alguna herba, com una miqueta de timò, que li va molt bé.
Cuant fem una eixideta en la bici per les montanyes de Xest i Xiva ne agafe p’aburrir. Sempre ne tinc a casa.
Els pimentons, jo no els trosetge, els faig un tall en forma de creu a la punta, i els posse sançers, que ells ja se van omplint a poc a poc. Es que si els talles a troços se falt molt apressa i se poden passar de fets, que tampoc estan bons.
Hi ha qui li tira fenoll, pero jo ho vaig provar fa temps i no m’agradà.
Lo bò es que comforme traus un pimentonet o una tomaqueta deus d’afejir un atre, de forma que sempre tingues la jerra plena. Una salmorra ben feta pot durar mès de un any, si vas traguent y possant.
Tinc un amic que mos convida a sopar molts disabtes només que per que porte salmorreta.
Quina planta es sergioliva ? No será la hebaoliva ?
Correcte Julian, depenent de la zona es diu d’una manera o d’una altra. Serjoliva, sejolida, gerovina, herba d’olives, segur que hi ha algun altre més.
Gràcies pel teu comentari.